rattsurfa med autopilot

Är det säkert att rattsurfa med autopilot i din Tesla?

Att rattsurfa eller att inte rattsurfa är det frågan? Nej att rattsurfa är som bekant inte ens lagligt eller särskilt lämpligt alls när det kommer till trafiksäkerhet.

Vissa biltillverkare verkar ändå försöka komma på mer eller mindre lyckade sätt för oss att ändå kunna uppdatera oss på Instagram eller smsa medan vi kör. I synnerhet Tesla. Till exempel så har Teslas modell S en jättestor pekskärm där du som förare faktiskt kan uppdatera Facebook medan du är ute och kör…

Men en Tesla har väl en autopilot-funktion eller hur, kanske du tänker? Man kan ju lätt tro att det skulle göra så att man skulle kunna överlåta körandet till bilen, medan du sitter och chattar på messenger medan du tar dig till jobbet. Men så enkelt är det faktiskt inte.

Även om alla nya Tesla-modeller har en autopilot-funktion så är det faktiskt rekommenderat att man som förare har båda händerna på ratten och behåller uppmärksamheten på vad som händer i trafiken.

Det är alltså INTE tänkt som ett sätt att “lägga över ansvaret” på din bil, så utvecklad är inte tekniken än trots allt. När du ska sätta igång autopilot-funktionen i din Tesla så kommer du att få ett meddelande som lyder: “keep your hands on the steering wheel at all times” och som om det inte vore nog med det så får du en påminnelse på skärmen hela tiden som denna funktion är igång:  “keep your hands on the wheel.”.

Med detta i åtanke kan man nog lätt säga att Tesla inte har tänkt sig att man ska rattsurfa med deras bilar helt enkelt. Alla gör ju såklart sina egna val, men konsekvenserna kan faktiskt bli helt förödande.

Problemet är nog kanske att eftersom tekniken finns, så finns det alltid användare som kommer att utnyttja den möjligheten oavsett om tillverkaren rekommenderar det eller inte. Riskerna är alltså stora att någon trafikolycka skulle kunna inträffa precis som vid all annan rattsurfning!

De stora pekskärmarna får man alltså se som en möjlighet att kunna göra det man vill på till exempel internet i bilen, medan man står still. Och för det ändamålet är det ju perfekt! Men ta alltså inga risker med att rattsurfa med autopilot om du är klok.

På tal om Tesla och elbilar så finns det just nu ett jättebra test av laddboxar till elbilar på sidan hemfakta.se. Så är du intresserad av att köpa en ny laddbox till din Tesla (som du hädan efter kommer att köra på ett säkert sätt utan att rattsurfa – visst?)  gå till Hemfaktas test och kolla på deras test av laddboxar!

Över 100 trafikolyckor varje år sker på grund av att folk surfar på mobilen medan de kör. Det finns alltså en god anledning till att det är olagligt idag. Blir du påkommen av polis så kan du få böter med en gång på 1500 kr. Så gör dig själv och andra en tjänst – sluta rattsurfa!