rattsurfa med autopilot

Är det säkert att rattsurfa med autopilot i din Tesla?

Att rattsurfa eller att inte rattsurfa är det frågan? Nej att rattsurfa är som bekant inte ens lagligt eller särskilt lämpligt alls när det kommer till trafiksäkerhet.

Vissa biltillverkare verkar ändå försöka komma på mer eller mindre lyckade sätt för oss att ändå kunna uppdatera oss på Instagram eller smsa medan vi kör. I synnerhet Tesla. Till exempel så har Teslas modell S en jättestor pekskärm där du som förare faktiskt kan uppdatera Facebook medan du är ute och kör…

Men en Tesla har väl en autopilot-funktion eller hur, kanske du tänker? Man kan ju lätt tro att det skulle göra så att man skulle kunna överlåta körandet till bilen, medan du sitter och chattar på messenger medan du tar dig till jobbet. Men så enkelt är det faktiskt inte.

Även om alla nya Tesla-modeller har en autopilot-funktion så är det faktiskt rekommenderat att man som förare har båda händerna på ratten och behåller uppmärksamheten på vad som händer i trafiken.

Det är alltså INTE tänkt som ett sätt att “lägga över ansvaret” på din bil, så utvecklad är inte tekniken än trots allt. När du ska sätta igång autopilot-funktionen i din Tesla så kommer du att få ett meddelande som lyder: “keep your hands on the steering wheel at all times” och som om det inte vore nog med det så får du en påminnelse på skärmen hela tiden som denna funktion är igång:  “keep your hands on the wheel.”.

Med detta i åtanke kan man nog lätt säga att Tesla inte har tänkt sig att man ska rattsurfa med deras bilar helt enkelt. Alla gör ju såklart sina egna val, men konsekvenserna kan faktiskt bli helt förödande.

Problemet är nog kanske att eftersom tekniken finns, så finns det alltid användare som kommer att utnyttja den möjligheten oavsett om tillverkaren rekommenderar det eller inte. Riskerna är alltså stora att någon trafikolycka skulle kunna inträffa precis som vid all annan rattsurfning!

De stora pekskärmarna får man alltså se som en möjlighet att kunna göra det man vill på till exempel internet i bilen, medan man står still. Och för det ändamålet är det ju perfekt! Men ta alltså inga risker med att rattsurfa med autopilot om du är klok.

På tal om Tesla och elbilar så finns det just nu ett jättebra test av laddboxar till elbilar på sidan hemfakta.se. Så är du intresserad av att köpa en ny laddbox till din Tesla (som du hädan efter kommer att köra på ett säkert sätt utan att rattsurfa – visst?)  gå till Hemfaktas test och kolla på deras test av laddboxar!

Över 100 trafikolyckor varje år sker på grund av att folk surfar på mobilen medan de kör. Det finns alltså en god anledning till att det är olagligt idag. Blir du påkommen av polis så kan du få böter med en gång på 1500 kr. Så gör dig själv och andra en tjänst – sluta rattsurfa!

Livsfarligt att rattsurfa

Livsfarligt att rattsurfa

Att rattsurfa, alltså att surfa, skicka SMS eller göra något annat på telefonen medan man kör bil, blev olagligt den 1 februari 2018. Man får fortfarande prata i telefon och köra, men bara så länge man använder handsfree. Förbudet gäller inte bara mobiltelefoner, utan även all annan slags kommunikationsutrustning som hålls i handen.

Det första året efter att det blev olagligt att rattsurfa delades det ut böter eller väcktes åtal i 3 400 fall. Nu kan polisen även ge böter direkt på plats, 1 500 kronor, om den misstänkte personen erkänner. På så sätt slipper de en eventuell rättegång. Så här står det i trafikförordningen:

Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Det är många som anser att bötesbeloppet är alldeles för lågt. Att riskera andra människors liv bör kosta mycket mer. Visserligen går det att ta ett billigt privatlån via Sambla.se om summan är hög och pengarna inte finns på kontot, men det kommer alltid att finnas de som tycker att de inte gör något fel och ändå väljer att bryta mot lagen.

Följder av att rattsurfa

Motormännens riksförbund anser att det är lika farligt att rattsurfa som att köra bil berusad. När man tittar på mobilen sänks reaktionsförmågan, och utsätter både dig själv och andra för fara. Dessutom har föraren längre bromssträcka och sämre kontroll på vad som händer bredvid vägen. De missar trafikinformation och vägmärken, och tittar inte lika mycket i backspeglarna som de bör. Dessutom gör de större rörelser med ratten och mer kraftiga inbromsningar.

Även om en förare bara tittar på mobilen i två sekunder hinner de rulla 22 meter utan att ha någon koll på vägen eller sin omgivning – när de kör i 40 kilometer i timmen. Vid högre hastigheter blir det riktigt långa avstånd utan någon som helst uppmärksamhet på vad som händer runtomkring.

Många rattsurfar ändå

Men trots förbudet mot att rattsurfa är det många som väljer att göra det ändå. De tror inte att en sekund hit eller dit spelar någon större roll, de anser att de kör säkrare än andra förare eller så tycker de att det som händer på mobilen är så viktigt att de struntar i lagen. Många kan helt enkelt inte låta bli att rattsurfa. Sedan är det även många som tycker att det är lika distraherande att prata i telefon med någon, även om man använder handsfree, att det inte spelar någon roll.

När du kör bil ska du just köra bil. Inte rattsurfa, ställa in GPS eller skicka meddelanden. Ibland kan det gå av gammal vana att ta upp telefonen när den plingar. Några tips för att låta bli är att ställa in telefonen på ljudlös, och inte ha den i fickan. Lägg den i en jackficka eller väska som du lägger i baksätet när du kör. Om du absolut måste ringa till någon eller skicka ett meddelande, stanna någonstans för att göra det. Föregå med gott exempel om det är barn i bilen.