Livsfarligt att rattsurfa

Att rattsurfa, alltså att surfa på nätet, skicka SMS eller göra något annat distraherande på telefonen medan man kör bil, blev olagligt den 1 februari 2018. Man får fortfarande prata i telefon och köra, men bara så länge man använder handsfree eller inpluggade hörlurar. Förbudet gäller inte bara mobiltelefoner, utan även all annan slags kommunikationsutrustning som hålls i handen (eller som stör framförandet av fordonet).

Det första året efter att det blev olagligt att rattsurfa delades det ut böter eller väcktes åtal i 3 400 fall. Nu kan polisen även ge böter direkt på plats, 1 500 kronor, om den misstänkte personen erkänner. På så sätt slipper de en eventuell rättegång. Så här står det i trafikförordningen:

Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Det är många som anser att bötesbeloppet är alldeles för lågt. Att riskera andra människors liv bör kosta mycket mer. Visserligen går det att ta ett billigt swishlån via en lånegivare om summan är relativt låg och du inte har pengar på kontot. Dock kommer det alltid att finnas de som tycker att de inte gör något fel och ändå väljer att bryta mot lagen. Som tur är har polisen börjat göra punktinsatser ut med vägarna, vilket ökar risken för de som rattsurfar att råka på böter.

Följder av att rattsurfa

Motormännens riksförbund anser att det är lika farligt att rattsurfa som att köra bil berusad (till en viss promilleprocent). När man tittar på mobilen sänks reaktionsförmågan, och utsätter både dig själv och andra trafikanter eller medpassagerare för fara. Dessutom har föraren längre bromssträcka och sämre kontroll på vad som händer bredvid vägen. De missar trafikinformation och vägmärken, och tittar inte lika mycket i backspeglarna som de bör för att säkert framföra sitt fordon. Dessutom gör de större rörelser med ratten och mer kraftiga inbromsningar.

Även om en förare bara tittar på mobilen i två sekunder hinner de rulla 22 meter  utan att ha någon koll på vägen eller sin omgivning – när de kör i 40 kilometer i timmen. Vid högre hastigheter blir det riktigt långa avstånd utan någon som helst uppmärksamhet på vad som händer runtomkring.

Många rattsurfar ändå

Men trots förbudet mot att rattsurfa är det många som väljer att göra det ändå. De tror inte att en sekund hit eller dit spelar någon större roll, de anser att de kör säkrare än andra förare eller så tycker de att det som händer på mobilen är så viktigt att de struntar i lagen. Många kan helt enkelt inte låta bli att rattsurfa. Sedan är det även många som tycker att det är lika distraherande att prata i telefon med någon, även om man använder handsfree, att det inte spelar någon roll.

När du kör bil ska du just köra bil. Inte rattsurfa, ställa in GPS eller skicka meddelanden. Ibland kan det gå av gammal vana att ta upp telefonen när den plingar. Några tips för att låta bli är att ställa in telefonen på ljudlös, och inte ha den i fickan. Lägg den i en jackficka eller väska som du lägger i baksätet när du kör. Om du absolut måste ringa till någon eller skicka ett meddelande, stanna någonstans för att göra det. Föregå med gott exempel om det är barn i bilen.

 

Uppdatering 2024 – böter för att använda mobil utan handsfree eller hörlurar är fortfarande 1500SEK. Som tur är har de flesta moderna bilar nuförtiden digitalt system där mobilen kopplas upp i bilens digitala system och du kan styra dig fram till telefonsamtal via röststyrning.

 

Lämna en kommentar